Stensjövallen

Fokus på rastypiska, harmoniska och livskraftiga Deilenaar

Om oss

Malin och LukazGården finns strax norr om Stockholm och jag som driver gården heter Malin Elfström och gör detta med min familj. Vi håller antalet kaniner lågt, så att varje individ får den uppmärksamhet och kärlek den behöver. Kaninerna är våra familjemedlemmar, så ett gott temperament prioriteras högt!

Allt började med en "liten" Fransk Vädursflicka vid namn Mino. Då Malin var åtta år köpte hon henne och med Mino följde en början till en livslång kärlek till kaniner. Under årens lopp har allt från de Franska Vädurarna till Angora och Belgisk Jätte passerat kaningården. Idag föder vi upp rasen Deilenaar vilken är en mycket kelgo och härlig ras. Kaninerna är alerta och stabila i temperamentet. Våra kaniner är vana vid att bli hanterade av yngre barn och sköter sig då utmärkt. Rasen är inte så stor men rejäl och maffig.

Märkning

Vi har valt att öronmärka våra kaniner som ska gå till avel. Det andra alteEskilstuna-tångenrnativet om man inte vill öronmärka är att ringmärka. Detta har vi aldrig gjort själva men vi har haft inköpta kaniner som varit märkta med ring. Hos dessa kaniner har det varje gång varit så att när kaninen vuxit har ringen blivit för liten och pälsen har skavts bort. Jag anser att ringmärkning innebär smärta och lidande för djuret hela dess liv, medan öronmärkning inte innebär någon smärta alls, någonsin. Detta på grund av att vi alltid använder oss av EMLA bedövningssalva innan kaninen öronmärks, så att den knappt ens känner av då tången används.

Vi använder oss som sagt av EMLA salva vid märkning, även av Pelikan tatueringsbläck och Eskilstuna-tången med 3 st siffersatser samt bokstaven P. Tången tillverkas inte längre utan vi har ärvt den av en äldre uppfödare, tången är från 1930-talet! Det är enligt oss den bästa tången som finns idag.

Burar & rastning

Burar

Kaninerna lever i hembyggda och rejäla burar en och en. Burarna är godkända enligt jordbruksverkets lagar för kaniner upp till 5 kg. Samtliga burar innehåller även en sitthylla. När honor ska föda har de alltid tillgång till en bolåda och mängder av halm att bädda med. Även under resten av året ströas det med hampa och halm i burarna.

De lever ute året om och får mycket tid att röra på sig ute i naturen. Vistelse i hage varvas med skogspromenader och lösskuttande på tomten. De flesta av våra kaniner kan vi ha lösa i trädgården under uppsikt, de vet var de får och inte får vara och kommer på inkallning. Mycket tid spenderas med kaninerna, så att de blir sociala och kärvänliga individer.

Foder

Våra kaniner utfodras med Supreme Science Selective Junior Rabbit. Hö och vatten har de självklart alltid fri tillgång till. Kraftfodret innehåller mycket protein och växttråd och det är anledningen till varför vi valt fodret. Vi har ett fint hö som dock innehåller lite lägre mängd protein, så då balanserar vi upp detta med vårt proteinrika kraftfoder. Våra fullvuxna Deilenaarer får ca 0,25 dl kraftfoder per dag, ungdjur får en större mängd för en stabil tillväxt. På kraftfodret droppas vetegroddolja vilket hjälper kaninerna att fälla ur fortare och de får en mer glansfull päls. Utöver detta får de dagligen färskt grönt och har alltid tillgång till grenar. Sommartid plockas och torkas mängder av grönt från naturen som ges under vinterhalvåret.

MaskrosblommorPelletsÄppelblom

Stensjövallen - på riktigt

Historien om Stensjövallen samt bilder på vallen som ligger uppe i Hälsingland kommer!

Stensjövallen år 1954

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)